Порядок дій водія у випадку ДТП за межами України

Порядок дій водія при ДТП поза Україною

1. Зупинити автомобіль і залишатися на місці ДТП.

Ні в якому разі не змінювати положення транспортного засобу.

2. Обов’язково викликати поліцію.

Отримати копію протоколу або будь-якого іншого документа, який встановлює провину, визначає учасників та обставини ДТП (бажано зробити фотографії чи відео зйомку транспортних засобів учасників ДТП з різних ракурсів та інших предметів, які причетні до аварії). Якщо ж ніхто з учасників ДТП не володіє мовою тієї країни, де трапилася аварія, тоді слід зателефонувати в Моторне Бюро (організація, створена для контролю діяльності страховиків) тієї країни, де трапилася пригода (номери телефонів знаходяться на зворотному боці поліса «Зелена карта»).

3. Якщо вас зобов’язують підписати документ

в якому вказується провина учасників страхового випадку на незрозумілій Вам мові, то під час підписання необхідно внести зауваження «Не розумію мови», «Не вважаю себе винним», або «Не згоден». У такому випадку при наявності свідка / свідків з вашої сторони бажано в документі вказати його / їх імена, адреси, телефонний номер, і щоб вони проставили свої підписи.

4.1. При встановленні Вашої винуватості у ДТП за межами України.

Вам потрібно надати другий примірник (копію) полісу «Зелена ката» потерпілому. У документі, який доводить виникнення страхового випадку, необхідно вказати номер і термін дії поліса «Зеленої карти».

При наявності більше ніж одного випадку, коли другий примірник відірваний від оригіналу, тоді необхідно зробити ксерокопію з оригіналу і надати потерпілій стороні. У разі якщо немає можливості зробити ксерокопію поліса, то в документі, що доводить наявність страхового випадку, повинні бути вказані дані вашого полісу «Зелена карта», при цьому оригінал ви залишаєте у себе.

Потерпілі мають право на страхове відшкодування за кожен страховий випадок протягом терміну дії договору страхування. Розмір збитків по полісу «Зелена карта» не обмежений.

4.2. Ви потерпіла сторона у ДТП за кордоном.

Запишіть всі дані іншого учасника ДТП, а саме: ім’я, прізвище, номер і марку автомобіля, номер страхового поліса, назву та адресу страхової компанії, в якій він застрахований. При можливості зробіть фото водійського посвідчення, технічного паспорту та страхового полісу винуватця ДТП.

5. Повідомити про подію в страхову компанію за телефоном вказаному у страховому полісі.

Окрім страхового полісу «Зелена карта» варто придбати поліс КАСКО, щоб бути захищеним від будь-якого роду неприємностей і фінансових витрат.

4 випадки, коли страхової виплати не вистачить на ремонт

4 випадки, коли не вистачить на ремонт

Ситуації, коли страхової виплати не вистачає на ремонт — не рідкісні. Чому так відбувається? Чи справедливо вчиняє страховик, який виплачує менше вартості ремонту? Про те, як уникнути таких ситуацій та отримати кошти, яких бракує, розповів генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко. З 21 вересня 2019 року максимальні суми виплат за договорами обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів («автоцивілки») збільшилися на третину, і тепер складають: 130 000 грн. – за шкоду «залізу» (автомобілю та іншому майну) 260 000 грн. – за шкоду життю та здоров'ю. За оцінками МТСБУ тільки в 1-2% аварій майновий збиток перевищував колишні ліміти (100 000 грн.). Але ось в загальній сумі виплат на такі страхові випадки припадало близько 6-7% виплачених страховиками грошей за «автоцивілкою». Тобто у нас було мало постраждалих, які потрапляли в аварії зі збитком більшим, ніж максимальний…

ДОКЛАДНІШЕ

Скарги автовласників на страховиків і що робить МТСБУ

Скарги автовласників на страховиків

Чи добре страховики ОСЦПВ виконують свої зобов'язання, кому на них можна скаржитися і чи буде від цих скарг толк. Ці питання постають перед автовласниками при виборі страховика і у випадку проблем з виплатами. Розібратися в цих темах допоміг генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко. Як оцінити якість роботи і надійність страховика На сайті МТСБУ щоквартально розміщується графічний інформер «світлофор». За допомогою простої кольорової індикації він показує інтегральну оцінку кожного страховика за трьома основними показниками: «загальна оцінка діяльності», «якість врегулювання», «рівень скарг». Також щоквартально МТСБУ готує детальну інформацію про показники роботи кожного страховика ОСЦПВ (кількість договорів, сума премій, кількість і сума виплат…

ДОКЛАДНІШЕ

Автострахування: основні моменти

Автострахування

«Бога взивай, а сам рук докладай». Ця приказка дуже підходить до теми страхування ризиків. Купуючи автомобіль, хочеш думати тільки про позитивні моменти його використання. І це правильно. Однак не варто забувати про те, що автомобіль — це засіб підвищеної небезпеки, а отже, підвищеної відповідальності. Адже його експлуатація пов’язана з ризиками нанесення шкоди як самому транспортному засобу та його власнику, так і третім особам. Тому сподіваємося на краще, але не забуваємо про необхідність страхувати свою відповідальність (можливі ризики, втрати). Про це подумав і законодавець, передбачивши обов’язкові форми страхування…

ДОКЛАДНІШЕ

Популярні публікації

Страхування фінансових ризиків

Історія страхування: Середньовічна епоха (Середньовіччя)

Основні поради щодо водіння влітку

Чи слід страхувати вантаж, якщо відповідальність застрахована?

Чому не виходить страхувати від хакерських атак і технічних збоїв?