Що потрібно знати про ОСЦПВ?

Знати про ОСЦПВ

Хороші водії, якщо щось і знають про ОСЦПВ, то ніколи не вдавалися до допомоги страхових компаній. Головне, щоб поліс завжди лежав у бардачку автомобіля. Однак що робити в разі настання страхового випадку?

ОСЦПВ - це поліс обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Особливістю ОСЦПВ є відшкодування збитків і шкоди, які були заподіяні іншому автомобілю, життю і здоров'ю пасажирів. Тарифи по ОСЦПВ встановлює держава, і без ОСЦПВ на дорозі з'являтися заборонено.

Загальність і обов'язковість страхування

Найголовніше, що потрібно знати з приводу поліса ОСЦПВ, - це те, що він регулює відшкодування збитків і шкоди, які саме ви, а не інший учасник, заподіяли третім особам - транспортному засобу, життю та здоров'ю пасажирів, які в ньому перебували. Застрахувавши свою цивільну відповідальність, у разі винуватості ви позбуваєтеся турбот щодо відшкодування завданих збитків. Збитки, яких унаслідок ваших дій зазнав другий учасник, має компенсувати страхова компанія.

Що стосується вас, вашого автомобіля, майна, життя і здоров'я, то ОСЦПВ до них не має жодного стосунку. Компенсувати збитки, яких зазнали особисто ви, доведеться за рахунок власного гаманця. Якщо ви хочете захистити і свій автомобіль від пошкодження і викрадення, то тоді потрібно купити поліс каско.

Кожен водій зобов'язаний придбати поліс ОСЦПВ або, принаймні, бути в нього вписаним. Правило це діє навіть тоді, коли ви просто переганяєте своє авто від автосалону до будинку або місця реєстрації (виняток становлять випадки, коли поліс ОСЦПВ має на увазі необмежену кількість осіб, які мають право на керування автомобілем).

Без поліса ОСЦПВ ви не тільки не маєте права виїжджати на проїжджу частину (інакше штраф - від 5 до 8 МРОТ), а й не зможете поставити свій автомобіль на облік у ДІБДР. Крім того, заробите серйозні неприємності, якщо раптом станеться ДТП за вашою участю, а поліса ОСЦПВ ви пред'явити не зможете.

Керуючи автомобілем, оригінал поліса ви завжди повинні мати при собі, так само як права і документи на машину. Якщо поліс у вас є, але ви його, наприклад, забули вдома, інспектор має право відправити технічний засіб на штрафмайданчик, звідки ви його можете забрати, знову ж таки, тільки пред'явивши поліс.

Страхові виплати за ОСЦПВ

Закон про ОСЦПВ регламентував стандарти компенсації збитків стороні, яка зазнала збитків унаслідок ДТП або настання іншого страхового випадку. До них належить і верхня межа виплат за ОСЦПВ, у межах якої страхова компанія повинна перерахувати потерпілому грошову компенсацію або провести відновлювальний ремонт майна до його первісного вигляду. Детальніше про принципи формування компенсаційних виплат за полісом ОСЦПВ читайте у статті Путівника "Виплати за ОСЦПВ".

Законодавством також передбачено низку умов, коли збитки, завдані з вашої вини, за допомогою поліса ОСЦПВ компенсувати не можна. Повний список обмежень за полісом ОСЦПВ можна прочитати в статті Путівника "Від чого не захищає ОСЦПВ".

Строк

Договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів зазвичай укладається на рік, водночас мінімальний термін укладення договору згідно із законом може становити лише три місяці. А якщо ви є власником автомобіля, зареєстрованого за кордоном, але плануєте їздити на ньому на території РФ, то поліс можна оформити на термін тимчасового використання транспортного засобу, але не менше ніж на 15 днів.

Вартість поліса ОСЦПВ

Ціну на поліс ОСЦПВ визначають водійський стаж, марка і потужність транспортного засобу, регіон, в якому ви використовуєте автомобіль та інші розрахункові параметри. На кожен із показників встановлюється свій підвищувальний або понижувальний коефіцієнт, величина якого жорстко регламентована урядовими постановами. Про те, як встановлюється ціна на поліс, ви дізнаєтеся в статті Путівника "Від чого залежить вартість ОСЦПВ", а розрахувати і оформити сам поліс зможете за допомогою калькулятора ОСЦПВ.

Як діє ОСЦПВ?

Спочатку закон про ОСЦПВ передбачав один спосіб розрахунків: потерпіла в дорожньо-транспортній пригоді сторона повинна була звертатися до страховика особи, яка завдала шкоди. Однак віднедавна в процес отримання страхової компенсації було внесено законодавчі зміни для того, щоб якось спростити процедуру отримання компенсації в разі настання страхового випадку. Згідно з внесеними поправками, якщо під час ДТП не завдано шкоди здоров'ю людей, а також дотримано низку додаткових умов, ви можете звернутися по компенсацію збитків безпосередньо до свого страховика - тут працює так зване "Пряме відшкодування збитків". Крім того, якщо збиток майну не перевищує 50 тисяч рублів, то немає потреби викликати представників ДІБДР - у такому разі використовується Європейський протокол.

На розгляд заявок про виплату збитку кожній страховій компанії відводиться 20 календарних днів, водночас встановлено, що за кожен день прострочення страховику доведеться виплачувати штраф в 1/75 від ключової ставки Центробанку від суми збитку.

Обмеження верхньої межі можливих страхових виплат за ОСЦПВ призводить до того, що сума страховки може не покривати повністю розмір заподіяної вами шкоди. Якщо ви дорогою знесли автобусну зупинку, рекламну конструкцію і в'їхали у вітрину магазину, відшкодовувати всю суму понад ліміт за ОСЦПВ доведеться зі свого гаманця. Тому всі страхові компанії пропонують поліси на добровільне страхування цивільної автовідповідальності (ДСЦПВ) - саме для того, щоб ви зуміли розплатитися в разі, якщо розмір збитку перевищить верхню межу виплат за полісом ОСЦПВ.

На перший погляд здається, що "підводних каменів" в електронному ОСЦПВ значно менше, ніж у виборі та розрахунку добровільного страхування каско. Навіть якщо це так, не варто халатно ставитися до вибору страхової компанії і довіряти оформлення поліса першій-ліпшій. Ступінь надійності страховика нікого, крім вас, цікавити не буде, тому що ставши винуватцем ДТП, ви зобов'язані відшкодувати збитки потерпілій стороні - за допомогою страховика або без нього.

Порада: Якщо хочете заощадити на ОСЦПВ, то вибирайте поліс з обмеженим колом осіб, вписаних у страховку.

Дивиться також:

Основні поради щодо водіння влітку - Посібники зі страхування

Поради щодо водіння

Основні поради щодо водіння влітку НАСОЛОДЖУЙТЕСЯ ЛІТНІМ ВОДІННЯМ З ЦИМИ ПОРАДАМИ З БЕЗПЕКИ Якщо ви плануєте відпустку цього року або маєте намір їздити за кермом протягом літніх місяців, є кілька простих речей, які допоможуть вам убезпечити себе та свій автомобіль. Все це означає, що багато хто з нас проведе багато часу за кермом, тому має сенс забезпечити належну підготовку, щоб уникнути проблем, пов'язаних із сухою та спекотною погодою. Перш ніж вирушити в дорогу Перевірте роботу склоочисників і долийте рідину для омивача лобового скла - сміття і бруд на лобовому склі не тільки відволікають увагу, але й можуть погіршити ефект від сонячних відблисків. Тримайте під рукою пару сонцезахисних окулярів - вони необхідні для дійсно сонячних днів, але переконайтеся, що лінзи пропускають достатньо світла, щоб ви могли добре бачити. Перевірте шини - високі температури можуть погіршити існуючі пошкодження гумових шин, тому переконайтеся, що вони в хорошому стані і правильно…

ДОКЛАДНІШЕ

Історія страхування: Середньовічна епоха (Середньовіччя)

Історія страхування - Середньовіччя

Історія страхування: Епоха Середньовіччя Морські позики або foenus nauticum були поширені до традиційного морського страхування в середньовіччі, коли інвестор позичав свої гроші мандрівному купцеві, а купець зобов'язувався повернути їх, якщо корабель повернеться благополучно, надаючи кредит і морське страхування водночас. Відсоткова ставка за морськими позиками була високою, щоб компенсувати вищий ризик. Отже, при морських позиках купці повинні були сплачувати кредиторам відсотки за морський ризик, а не ділитися прибутком, як це було у випадку відносин між осілими та мандрівними купцями. Тому, зважаючи на лихварство, у 1236 році Папа Григорій IX засудив цю практику у своєму декреті Naviganti (Roover, 1945, p. 175; див. також Kingston, 2011). Комендантські контракти були запроваджені, коли Папа Григорій IX засудив морські позики…

ДОКЛАДНІШЕ

Історія страхування: Стародавній світ (антична епоха)

Історія страхування: Стародавній світ

Історія страхування. Стародавній світ. Спочатку люди продавали товари у власних селах та общинах. Однак з часом вони стали ходити за товаром до сусідніх сіл. Крім того, у тринадцятому та на початку чотирнадцятого століть європейські торговці подорожували, щоб продавати свої товари по всьому світу і застрахуватися від ризику крадіжки або шахрайства з боку капітана або команди, також відомого як Risicum Gentium. Однак вони зрозуміли, що продаж у такий спосіб пов'язаний не лише з ризиком втрат (наприклад, пошкодження, крадіжки або життя торговця), але й з тим, що вони…

ДОКЛАДНІШЕ

Популярні дописи з цього блогу

Страхування цивільної відповідальності власників наземного транспорту

Страхування здоров'я на випадок хвороби | Характеристика та ознаки

Заощаджуємо: Комплексне страхування житла та автострахування

Страхування виданих гарантій (порук) та прийнятих гарантій

Страхування сільськогосподарської продукції | Довідники зі страхування