Як почати бізнес з автострахування

Як почати бізнес з автострахування

Автострахування як бізнес

Кількість автолюбителів і власників автомобілів постійно зростає, а це означає, що послуги автострахування стають дедалі більш затребуваними. Потенційному засновнику бізнесу в галузі автострахування важливо знати основні нюанси, що діють у цій сфері, а також найважливіші кроки, необхідні для заснування страхового агентства.

Автострахування: нюанси бізнесу

При бажанні займатися бізнесом, пов'язаним з автострахуванням, важливо розуміти відмінності між поняттями страхової компанії та агентства. Крім того, потрібно відразу визначитися зі сферами страхового бізнесу, що цікавлять майбутнього власника такого підприємства. Так, це може бути повноцінна страхова компанія, що спеціалізується на укладенні договорів страхування, і, крім того, до сфери діяльності такої компанії входитиме здійснення виплат за полісами. Заснування такої організації вимагає наявність значного статутного капіталу. Простішим кроком для початківців буде відкриття філії страхової компанії. Наприклад, можна створити агентство, діяльність якого базуватиметься на положеннях агентського договору про співпрацю. Існує також можливість відкрити бізнес за франшизою, що також передбачає деякі особливі правила.

Як стати брокером з автострахування?

Починати займатися автострахуванням можна абсолютно без стартового капіталу і власних вкладень. Багато підприємців спочатку працюють страховими брокерами, співпрацюючи зі спеціалізованими компаніями, за комісійні допомагаючи клієнтам у виборі потрібного страхового продукту. Відмінність брокера від агента полягає в тому, що перший фахівець не представляє інтереси жодної зі сторін, він просто виконує покладені на нього страховиком або страхувальником функції, отримуючи за це певну грошову винагороду.

Основні послуги, що надаються страховими брокерами, полягають у такому:

  • надання консультацій щодо вибору страхової компанії;
  • консультативна допомога під час складання договорів;
  • допомога при виборі найбільш підходящого і вигідного страхового продукту.

Якщо клієнту страхового брокера буде потрібно змін положень договору або інші супровідні послуги, така діяльність також буде входити в обов'язки фахівця зі страхування.

Страховий агент:

  • фізична особа
  • представник декількох або однієї страхової компанії;
  • довірена особа, яка захищає права та інтереси страховика, проте до її обов'язків не входять виплати грошових відшкодувань у разі, якщо стався інцидент, прописаний у страховому договорі;
  • консультує потенційних клієнтів і здійснює продаж страхових договорів.

Страховий брокер:

  • юридична особа (страхова компанія);
  • зобов'язаний мати ліцензію на здійснення діяльності, пов'язаної з укладенням страхових договорів;
  • представник страхувальника - захищає інтереси клієнта перед страховими компаніями та іншими інстанціями (суд, експертні організації);
  • посередник (не є співробітником жодної зі страхових компаній);
  • здатний укладати договори з різними страховими компаніями, захищаючи інтереси клієнта, і пропонуючи йому найбільш вигідний варіант відповідного договору;
  • компанія, яка займається врегулюванням збитків при виникненні страхового випадку.

Щоб розпочати брокерську діяльність у сфері автострахування, будуть потрібні такі кроки:

  • визначитися з компаніями, придатними для співпраці;
  • підготувати необхідні установчі документи;
  • запропонувати свої послуги спеціалізованим компаніям, вибравши відповідні продукти для подальшої роботи;
  • підписати договір агента.

Для того щоб займатися цим видом діяльності, потрібно надати лише документи, що засвідчують особу, без оформлення статусу приватного підприємця. Щоправда, для безпроблемної звітності перед податковою компанією бажаною умовою буде все ж таки оформлення статусу індивідуального підприємця.

Серед важливих особливостей, на які брокеру потрібно звернути увагу - необхідність обов'язкового ліцензування цієї діяльності.

Існує кілька важливих переваг, якими вирізняється робота в статусі брокера без заснування повноцінної компанії. Перш за все, не буде потрібна оренда офісу і придбання всього необхідного обладнання та офісної техніки. Крім того, не виникне проблеми найму співробітників і виплати їм заробітної плати. Щоправда, відкривши успішне агентство, що пропонує послуги автострахування, можна розраховувати на більший прибуток і можливість розширення компанії.

Алгоритм відкриття агентства зі страхування

Досвідчені страховики з часом вирішують перейти від простої консультаційної та посередницької діяльності до відкриття власного агентства, що спеціалізується на автострахуванні.

Заснувати агенцію зі страхування, основними галузями дії яких буде консультування приватних та юридичних осіб щодо оптимального варіанту страхування автомобілів за певну фінансову винагороду, дещо складніше, але ця діяльність не потребує значних витрат. Розпочати заснування такого агентства можна, зареєструвавшись як індивідуальний підприємець.

Перевага такого виду бізнесу передбачає мінімум стартових вкладень і, відповідно, ризиків.

Відкриття агентства передбачає такі кроки:

  • отримання статусу індивідуального підприємця, для чого кандидат прямує до податкової служби, надаючи всі документи, які вимагають її фахівці;
  • вибір компаній, придатних для подальшої співпраці. Після цього в обрані організації направляють запит щодо укладення договору;
  • пошук приміщення для розміщення агентства, закупівля меблів, комп'ютерної та офісної техніки, укладення договорів з комунальними службами;
  • наймання потрібної кількості співробітників, за необхідності доведеться розпочати навчання персоналу;
  • організація реклами нового агентства, бажано для більшої ефективності для цієї мети звернутися до професіоналів у сфері маркетингу, а також зайнятися інтернет-розкруткою реклами компанії.

Прибуток, який отримуватиме агентство, а отже, і його засновник, залежить переважно від того, наскільки ефективною буде робота фахівців, оскільки заробітком компанії, по суті, буде процентна ставка з усіх оформлених агентством страхових полісів.

Особливості відкриття страхової компанії

Заснування страхової компанії буде найбільш витратним і трудомістким з можливих варіантів автострахування. Оскільки така діяльність суворо регулюється спеціальними законами, насамперед майбутньому власнику такого підприємства потрібно вивчити існуючу законодавчу базу.

Перше неодмінне правило - заснування юридичної особи. Для цього нове підприємство потрібно зареєструвати у визначеному законом порядку в податковій службі.

Наступний обов'язковий етап - отримання відповідної ліцензії, яким займається департамент страхового ринку. Щоб отримати ліцензію, яка підходить для відкриття компанії з автострахування, до ліцензійного органу подають певні документи. Важливо також, щоб ліцензіат відповідав таким основним вимогам:

  • мав стаж роботи у страховій діяльності (у тому числі КАСКО та ОСЦПВ) від 2 років. Для того щоб набути достатнього стажу, рекомендують розпочинати діяльність у галузі автострахування саме з відкриття агентства або роботи страховим брокером;
  • наявність доступу до систематизованої системи обов'язкового страхування;
  • дійсне членство в загальнодержавній спілці автостраховиків.

Крім того, під час ліцензування звертають увагу і на наявність мінімального статутного капіталу, який на момент реєстрації має бути повністю сплачений.

Ще одне важливе правило - для забезпечення фінансової стабільності компанія, що займається автострахуванням, повинна мати ширшу сферу послуг. Так, на ОСЦПВ і КАСКО має припадати не більше 50% її внесків із загального страхового портфеля.

Правила відкриття ІП

  1. Здебільшого займатися автострахуванням приватні особи починають з відкриття статусу індивідуального підприємця. Тим, хто створює бізнес з нуля, важливо знати послідовність дій для того, щоб отримати такий статус.
  2. Перш за все, керуючись існуючими законодавчими документами, потрібно вибрати відповідний податковий режим. Потім у запропонованому до заповнення бланку вказати коди КВЕД, що відповідають обраному виду діяльності.
  3. Наступний важливий етап - подати складену відповідно до встановленої форми заяву до податкової служби та сплатити стандартне державне мито. З документів, необхідних для подання заяви, важливо мати ксерокопії особистих документів, квитанцію про те, що було сплачено необхідне мито, а також, за необхідності, заяву про бажання підприємця перейти на спрощену податкову систему.
  4. На розгляд заяви та оформлення статусу ІП зазвичай потрібно близько трьох днів, після чого можна розпочинати діяльність страхового брокера або страхового агентства.

Висновок

Таким чином, бізнес у галузі автострахування може бути різноплановим і передбачати роботу з різними страховими продуктами. Розпочинаючи власну справу в цій сфері, важливо мати певний досвід роботи в автострахуванні, що дасть змогу максимально ефективно спланувати роботу нового підприємства.

Дивиться також:

7 порад щодо економії, які дають хороші агенти з автострахування

Поради щодо економії, від агентів з автострахування

7 порад щодо економії, які пропонують хороші агенти зі страхування автомобілів Можливо, ви поспішаєте порівняти ціни на автострахування. І правильно - різниця в тарифах між автостраховими компаніями може бути набагато більшою, ніж будь-яка наявна знижка. Але після того, як ви знайшли хорошу компанію, робота на цьому не закінчується. Джеррі Бесерра, засновник страхової компанії Barbary Insurance Brokerage у Сан-Франциско, каже, що важливо знайти страхового агента, який поставить вам багато запитань. Якщо ці питання залишаються без відповіді, "іноді крапки над "і" не з'єднуються", і знижки залишаються поза увагою, каже Бесерра. "Важливо те, що знижки часто накладаються одна на одну, - каже він. Якщо ви отримаєте достатню кількість знижок, то зможете заощадити до 40 відсотків на премії за автострахування, каже Бесерра. Ось сім порад щодо економії, які повинен запропонувати хороший агент. Пройдіть курси водіння Найкраща гарантія низьких тарифів - це…

ДОКЛАДНІШЕ

Що потрібно знати про ОСЦПВ? - Путівник та детальна інформація

Знати про ОСЦПВ

Що потрібно знати про ОСЦПВ? Хороші водії, якщо щось і знають про ОСЦПВ, то ніколи не вдавалися до допомоги страхових компаній. Головне, щоб поліс завжди лежав у бардачку автомобіля. Однак що робити в разі настання страхового випадку? ОСЦПВ - це поліс обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Особливістю ОСЦПВ є відшкодування збитків і шкоди, які були заподіяні іншому автомобілю, життю і здоров'ю пасажирів. Тарифи по ОСЦПВ встановлює держава, і без ОСЦПВ на дорозі з'являтися заборонено. Загальність і обов'язковість страхування Найголовніше, що потрібно знати з приводу поліса ОСЦПВ, - це те, що він регулює відшкодування збитків і шкоди, які саме ви, а не інший учасник, заподіяли третім особам - транспортному засобу, життю та здоров'ю пасажирів…

ДОКЛАДНІШЕ

Основні поради щодо водіння влітку - Посібники зі страхування

Поради щодо водіння

Основні поради щодо водіння влітку НАСОЛОДЖУЙТЕСЯ ЛІТНІМ ВОДІННЯМ З ЦИМИ ПОРАДАМИ З БЕЗПЕКИ Якщо ви плануєте відпустку цього року або маєте намір їздити за кермом протягом літніх місяців, є кілька простих речей, які допоможуть вам убезпечити себе та свій автомобіль. Все це означає, що багато хто з нас проведе багато часу за кермом, тому має сенс забезпечити належну підготовку, щоб уникнути проблем, пов'язаних із сухою та спекотною погодою. Перш ніж вирушити в дорогу Перевірте роботу склоочисників і долийте рідину для омивача лобового скла - сміття і бруд на лобовому склі не тільки відволікають увагу, але…

ДОКЛАДНІШЕ

Популярні дописи з цього блогу

Страхування цивільної відповідальності власників наземного транспорту

Страхування здоров'я на випадок хвороби | Характеристика та ознаки

Заощаджуємо: Комплексне страхування житла та автострахування

Страхування виданих гарантій (порук) та прийнятих гарантій

Страхування сільськогосподарської продукції | Довідники зі страхування